Monday, January 4, 2010

Lemak Trans


Soalan : Apakah yang dimaksudkan dengan lemak Trans?

Jawapan : Lemak Trans pada asasnya adalah lemak sayur poli tak tepu yang telah diubah secara kimia melalui proses yang dikenali sebagai penghidrogenan.

Ini adalah proses bahan kimia kasar yang menukarkan minyak sayur menjadi lemak pepejal atau separa pepejal (iaitu lemak yang lebih keras) pada suhu bilik, yang membolehkan minyak itu tetap segar bagi tempoh masa yang dilanjutkan.

Lemak berhidrogen kurang berkemungkinan rosak, jadi produk yang diperbuat daripada lemak ini tahan lebih lama berbanding jika diperbuat daripada minyak cecair, ciri-ciri ini mempunyai kebaikan dalam pengeluaran makanan yang diproses.

Lemak trans juga lebih digemari kerana apabila digunakan dalam makanan seperti biskut, ia menjadikan produk makanan segar lebih lama, namun bagi pengguna lemak sintetik atau palsu ini mempunyai keburukan dari segi pemakanan.

Para saintis mendapati tubuh manusia tidak mengetahui apa yang hendak dilakukan dengan lemak trans ini dan akhirnya hanya menyimpannya, keadaan ini akan menimbulkan banyak masalah pada masa hadapan.

Pakar pemakanan menyatakan lemak ini perlu disingkirkan daripada diet kita secepat mungkin.


Siri laporan daripada Institut Perubatan Amerika Syarikat dan jawatankuasa pakar lain telah berpendapat bahawa lemak trans perlu dianggap sama risikonya dengan lemak tepu dalam keupayaannya untuk meningkatkan paras kolesterol darah dan risiko penyakit jantung.

Lemak trans memburukkan sistem kardiovaskular seseorang berbanding lemak tepu. Lemak tepu meningkatkan paras kolesterol LDL (lipoprotein ketumpatan rendah) ‘buruk’, tanpa menjejaskan kolesterol ‘baik’ (lipoprotein ketumpatan tinggi - HDL).

Lemak trans meningkatkan LDL seperti lemak tepu tetapi tidak seperti lemak tepu, ia mengurangkan HDL secara serentak.

Ini menjadikan nisbah kolesterol seseorang tidak seimbang secara berbahaya, yang boleh menyebabkan seseorang mengalami risiko penyakit yang mengancam nyawa seperti penyakit jantung dan angin ahmar (strok).

Selain itu empat kajian besar mengenai penduduk telah menunjukkan jumlah lemak trans yang diberikan adalah lebih cenderung menyebabkan penyakit jantung berbanding jumlah lemak tepu yang sama.

Oleh itu, lemak trans boleh menyebabkan penyakit jantung melalui mekanisme lain serta menjejaskan kolesterol darah.

Sehubungan itu, para pengguna yang mengalami risiko penyakit jantung perlu berhati-hati agar tidak menggantikan lemak tepu dalam diet mereka dengan makanan yang kaya dengan minyak berhidrogen.

(Sumber ::
http://hspben.moh.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=57&Itemid=25)

*Elakkan pengambilan lemak trans - barangan bakar yang disediakan secara komersial, marjerin separa terhidrogen, makanan snek dan makanan proses merupakan makanan paling lazim mengandungi asid lemak trans. Kentang goreng dan onion ring sememangnya lazat, tetapi mengandungi asid lemak trans yang sangat tinggi.

(Sumber ::
http://www.biovco.com/kolestrol-jantung-10tc.php?ref=yg)


[Makanan2 yang mengandungi lemak trans :: biskut, roti dan makanan lain yang mempunyai lemak sayuran terhidrogen...haha...jadi sila la makan roti yang takde lemak trans. Kalau diet pun tapi mengundang penyakit, apalah maknanya ;)]

0 orang kaya kat sini:

Tak Suka

  • Tempoyak, petai, jering, cencaluk, etc..
  • Prejudis
  • Orang jual kuih talam dua muka
  • Makan daging kambing

Buatku Tersenyum

  • Senyuman si dia :p
  • Kucing yang nakal
  • Keluarga
  • Orang pekak dan bisu berkomunikasi
  • Anak-anak yatim dan OKU yang ceria

Saya Anak JOHOR!

bighandesign